1.
2.
3.
4.
5.
Galéria
1.
2.
3.
4.
5.
Lemondott napi 400 ezer utasról a Fidesz? | 2014.07.28

Aláírásokat gyűjt az MSZP azért, hogy a 3-as metró felújítását minél hamarabb kezdjék el. Erről Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke beszélt a Határ úti metrómegállónál tartott sajtótájékoztatóján.

A képviselő kijelentette, nem elég, hogy a kormány garanciát vállal, hiteget és lenézi a budapestieket, a felújítást azonnal el kell kezdeni.

Emlékeztetett arra, hogy egy héttel korábban a Nyugati pályaudvarnál füstölt a metró. Mint mondta, az elmúlt két évben 52 alkalommal állt le a forgalom ezen a vonalon, amelyen 400 ezer ember utazik naponta, akiknek a megélhetése, munkahelye csak a 3-as metrón keresztül érhető el.

Tarlós István főpolgármester azon nyilatkozatával kapcsolatban, mi szerint „A metró nem életveszélyes, de azzá válhat.”, a szocialista politikus elmondta, kormányzati szinten és a fővárosban is „pingpongoznak a 3-as metró ügyével”.

Véleménye szerint a Fidesz „forró krumpliként dobálja a most már végstádiumban lévő 3-as metró ügyét”, több százezer utassal játszik „orosz rulettet” naponta. Szerinte ezt bizonyítja az is, hogy Lázár János áthúzta a budapesti fejlesztési forrásokat, melynek következtében április óta nem érkezett uniós fejlesztési pénz.

Nem hallgatják meg az emberek hangját – mondta – ezért ezzel az aláírásgyűjtéssel ezeket a hangtalan tömegeket képviseljük – tette hozzá.

Ha Tarlós István nem lesz képes „kitaposni” a saját kormányából a felújítást, akkor „kitapossák” az aláírók, illetve őszre a főváros lakosai – jelentette ki.

Az aláírásokat a 3-as metró vonalán minden megállóban, az MSZP helyi irodáiban, valamint a párt Jókai utcai székházában gyűjtik.

 
 
TovábbTovább
BezárBezár
Tarlós István és Wintermantel Zsolt mellébeszél metróügyben | 2014.07.28
Tarlós István főpolgármester és Wintermantel Zsolt fővárosi közlekedési tanácsnok hétfői sajtóközleményükben mindenről írnak, csak a valóságról nem. Amit metrófelújításokról és metróépítésről írnak, az egyszerűen nem igaz. A fideszes politikusok állításai tételesen cáfolhatók.

1. Egyszerűen nem igaz Tarlós István és Wintermantel Zsolt azon állítása, miszerint a kisföldalatti szerelvényeihez korábban „hozzá se nyúltak”. A földalatti felújítása során 1996-ban felújították a földalatti járműveit, új fényezést, üléseket, borítást, padlóburkolatot és lámpatesteket kaptak. Kicserélték az alagútkerekeket és a forgóvázakat, valamint megújult az ajtók működtetése.

2. Az M2-es metró felújítása a városban élők érdekében folyt négy éven át. A rengeteg utast szállító metrót csak szakaszosan lehetett lezárni a közlekedés fenntartása mellett, a vonal teljes lezárása a város megbénulását okozta volna. Talán nem véletlen, hogy Tarlós István vezetése mellett az M3-as metró síncseréjét is hétvégenként végzik, a hétköznapi metróleállítás ugyanis ellehetetlenítené a budapestiek közlekedését.
Az sem igaz, hogy az M2-es metró új járműveit 2010 után szerezték be. Az első új metrók 2009 elején már Budapesten voltak, a világszerte problémamentesen közlekedő típus budapesti forgalomba állítását a kormányváltás után a kormány alá rendelt Nemzeti Közlekedési Hatóság állította le 2010 nyarán. Azzal is kár érvelni, hogy az M2-es metró biztosítóberendezéseit csak 2013-ban cserélték ki, hiszen a főpolgármesternek mérnökként tudnia kellene, hogy az új berendezések beépítésével meg kellett várni, hogy kizárólag az új metrószerelvények fussanak a vonalon.

3. Közismert, hogy az M4-es metró építését az első Orbán-kormány akadályozta meg a „gazdag országok luxusára” hivatkozva. A metró végül a baloldali kormányok támogatásával kezdett épülni, 2007-ben már az alagutak készültek, 2010-ben pedig szerkezetkész állapotban volt a metró. Tarlós István városvezetésének további csaknem 4 év kellett ahhoz, hogy a fennmaradó munkákat elvégezze. A fideszes vezetés azóta sem tett semmit annak érdekében, hogy a metróépítés második szakaszát folytatni lehessen, noha tudnia kellene, hogy jelenlegi hosszában az új vonal nem tölti be eredetileg tervezett funkcióját.

4. Az M3-as metró meghosszabbítása és felújítása már Budapest 2008-as Integrált Városfejlesztési Stratégiájában is szerepelt és a BKV-nál is készültek a felújításra vonatkozó tanulmányok. 2010 előtt a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyásával a metró járművei is átestek olyan nagyobb alkatrészcseréken és javításokon, amely meghosszabbította a szerelvények élettartamát. Távolról sem igaz tehát, hogy az előző városvezetés és a közgyűlés nem foglalkozott a témával.

Arra kérem Tarlós Istvánt és Wintermantel Zsoltot, hogy az október 12-ig hátralévő időszakban inkább a 3-as metró felújításának elindításáért dolgozzanak, ne mellébeszéléssel és tények elfedésével mulassák azt a kis időt.

Kunhalmi Ágnes
az MSZP budapesti elnöke

 
 
TovábbTovább
BezárBezár
Elfogadhatatlan az AB döntése | 2014.07.22

Az MSZP elfogadhatatlannak tartja az Alkotmánybíróság hétfői döntését a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályaival kapcsolatban, mert az szerintük a Fideszt segíti abban, hogy támogatottságánál sokkal jobb eredményt elérve szerezzen többséget Budapesten.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője hétfői sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, a demokrácia utolsó bástyája is elesett, miután az alaptörvényt tiszteletben tartó bírák, már kisebbségben vannak az AB-ben. Kijelentette: a testület a Fidesz választási csalásról szóló javaslatát erősítette meg.

Felhívta a figyelmet Paczolay Péter AB-elnök véleményére, miszerint a választási törvény módosítása alaptörvényellenes. 

Hangsúlyozta, a Fidesz választási csalásra készül Budapesten és ennek lehetőségét nem hárította el minden elemében az AB, amely nem változtatott érdemben a jogszabályon a tekintetben, hogy a választást arányosabbá tegye. Horváth Csaba szerint, így nem a többség akarata érvényesül a fővárosban. Úgy vélte, ezt a problémát a kettős többség elve sem oldja meg.

A nagyobbik kormánypárt szerinte az ellenzék megosztására tett kísérletet, ezért, hogy "ne a Fidesz kottájából játszanak", Horváth Csaba teljes ellenzéki összefogást tartott szükségesnek.

Felidézte korábbi kifogásaikat a Fővárosi Önkormányzati választást is meghatározó törvénnyel kapcsolatban, a többi közt azt, hogy például az V. kerületiek, akár ötöd-hatod annyi szavazattal delegálhatnak tagot a Fővárosi Közgyűlésbe, mint a XI. kerületiek.

Az AB hétfőn kimondta, egy részletszabály kivételével alkotmányosak a Fővárosi Közgyűlés megválasztásának alapvető szabályai; alaptörvénybe ütköző a közgyűlés megválasztásával kapcsolatban a kompenzációs listás mandátumszerzés súlyozott számításának módja, ezért a rendelkezést megsemmisítette az AB.

 
 
TovábbTovább
BezárBezár
Orosz rulett | 2014.07.16

Aláírásgyűjtést kezd a fővárosi MSZP a 3-as metró mielőbbi felújítása érdekében - jelentette be Kunhalmi Ágnes szerdán Budapesten.

Az MSZP budapesti elnöke a 3-as metró Nyugati téri bejáratánál tartott sajtótájékoztatón bírálta Tarlós István főpolgármester szerinte egymásnak ellentmondó nyilatkozatait a metróvonal állapotával kapcsolatban. Egyik nap azt mondja, semmi probléma, a másik nap "kínkeservesen elismeri", ha nem lesz azonnal forrás, akkor tragédia is történhet - közölte.

Úgy értékelte, Tarlós István és a főváros fideszes vezetése orosz rulettet játszik a budapesti emberek életével.

A politikus emlékeztetett arra, hogy kedden füstölés miatt leállították a metrót. Nem ez az első eset, de attól félünk nem is az utolsó. Ha nem kezdődik el a 3-as metró felújítása azonnal, akkor hatalmas problémák lesznek - tette hozzá.

Az országgyűlési képviselő közölte, az aláírásgyűjtéssel az a céljuk, hogy képviseljék a metróval naponta utazó "hangtalan" embereket a "tehetetlen és tehetségtelen kormány és a tehetségtelen főváros" előtt.

Kunhalmi Ágnes elmondta, Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter "egy tollvonással áthúzta" a fővárosra jutó fejlesztési forrásokat. Úgy fogalmazott, azok a külvárosi emberek, akik csak a 3-as metróval járhatnak munkába, sokkal többet érdemelnek, nekik nincs Audi A8-uk. "Én tudom azt, hogy a Fideszt nem érdekli a külvárosi lakosság" - mondta, megjegyezve, hogy tavasszal majdnem minden olyan kerületben baloldali győzelem született, ahol a 3-as metró halad.

Horváth Csaba, az MSZP fővárosi frakcióvezetője szerint a BKV esetleges állami kézbe vétele nem oldja meg a műszaki problémákat, ezért nem is támogatják azt. Az állam nem jelent garanciát arra, hogy felújítják a metrót, az államosítással sokkal rosszabb lett az oktatás, a kórházak helyzete is - mondta.

Szerinte Tarlós Istvánnak azért kell mennie néhány hónap múlva, mert Budapest csak így tud megmaradni, ugyanis a főpolgármester "szolgalelkű báb", aki Orbán Viktort szolgálja és nem a budapestieket.

Kérdésre válaszolva beszélt arról, 2010 előtt megtörténtek az előkészületek arra, hogy a 4-es metró befejezése után haladéktalanul elkezdjék a rekonstrukciót. Az állagmegóvás zajlik, de ma már azon túli felújítás kell; a síncsere egy-két évre jelenthet megoldást - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy 3-4 évre nem lehet elhalasztani ezt a beruházást.

A sajtótájékoztatóról készült videót itt lehet megnézni:www.youtube.com/watch

 
 
TovábbTovább
BezárBezár
Nyílt levél Bucsek Gábor budapesti rendőrfőkapitánynak | 2014.07.03
Tisztelt Rendőrfőkapitány Úr!

Mindenekelőtt engedje meg, hogy friss kinevezéséhez magam és a fővárosi szocialisták nevében ezúton is gratuláljak. Az egyhangú közgyűlési támogatás többek között annak az ígéretének is szólt, melyben Ön a fővárosi közbiztonság „magasabb szintre emelését” tűzte ki célul.

Mint azt Ön is tudja, Budapest közbiztonsága már munkába állásnak első napjaiban komoly próbatételnek lesz kitéve: a hagyományosan évente megrendezett, most július 5-én sorra kerülő LMBTQ-felvonulás, a Budapest Pride körülményei régóta összetett feladat elé állítják a budapesti rendvédelmi szerveket.

Idén is tarthatunk attól, hogy a menet kapcsán magasba csapnak az indulatok, s ez akár helyszíni, tettleges bűncselekményekbe is torkollhat. Az elmúlt években sajnos több alkalommal is láttunk példát arra, hogy szélsőséges csoportok a békés felvonulókra támadtak.

A rendezvény résztvevőinek megtámadása elfogadhatatlan. A Pride világszerte az egyenlőség, a sokszínűség, az elfogadás és a tolerancia ünnepe. Uniós partnereink nagykövetségei a napokban tucatszám biztosították kiemelt figyelmükről és támogatásukról a hétvégi rendezvényt. A Budapest Pride-hoz tavaly óta számos nagyvállalat, szervezet és közösség csatlakozott, így fejezve ki nyitottságukat, amely megkérdőjelezhetetlen európai érték.

Magam is úgy gondolom, hogy e tekintetben Budapestnek Berlin és Bécs, nem pedig Belgrád és Moszkva példáját kell követnie; a felvonulókat minden atrocitástól meg kell védeni!

Tekintettel arra, hogy a melegfelvonulással azonos időpontra és azonos helyszínre ellentüntetést is bejelentettek, különösen fontos, hogy a rendőrség felkészülten nézzen szembe a problémával. Mindezek alapján sürgős tájékoztatását kérem arról, pontosan milyen szakmai előkészületeket tettek és tesznek a békés joggyakorlás biztosítására és a jogsértések megelőzésére.

Budapesti polgárként elvárásom, fővárosi képviselőként pedig kötelességem, hogy tisztában legyek azzal: a rendőrség a melegfelvonulás idején is megfelelően szavatolja a közbiztonság fenntartását, a felvonulók békés joggyakorlását és a főváros polgárainak háborítatlanságát.

Gyors és részletes tájékoztatását előre is köszönöm!

Budapest, 2014. július 3.

Üdvözlettel:

Horváth Csaba,
fővárosi frakcióvezető, MSZP

 
 
TovábbTovább
BezárBezár
1.
2.
3.
4.
5.
 
Videósáv